Hoe kan het kantoor leren van het hotel?

De nieuwe IFM oplossing voor de kantorenmarkt wordt aangeboden vanuit HFC en beslaat naast hospitality- en service desk services ook inkoop- en management van schoonmaak, beveiliging, groenvoorziening, catering en handyman services. HFC is een onafhankelijke IFM dienstverlener en sinds 2008 actief in de internationale hotelmarkt. Het bedrijf werkt in West Europa en de Verenigde Staten voor klanten als citizenM, Clink, Marlin hotels, Yotel en KLM Crownlounge. De dienstverlening bestaat uit een totaalpakket van facilitaire services, gebaseerd op het concept ‘pay per use’. Juist nu gelooft HFC in een vertaling van haar dienstverlening in de hotelmarkt naar de kantorenmarkt. Stay tuned, het volgende artikel laat zien hoe het hotel van het kantoor kan leren! Let’s go!

Dat de wereld verandert, is niet nieuw, maar wat kan het kantoor leren van het hotel?
Wie aan hotels denkt, denkt aan optimale gastbeleving. Hospitality, kwaliteit en betrouwbaarheid staan centraal en de gast staat te allen tijde op nummer een. Een hotel kent verschillende typen gasten variërend van zakelijke gasten tot vrijetijd gasten. Een hotel speelt constant in op ieders behoeften en verwachtingen, wat flexibiliteit, aanpassingsvermogen en adequaat handelen essentieel maken. Belangrijke Key Performance Indicators voor een hotel zijn de bezettingsgraat (Occupancy, Occ), de kamerprijs (Average Daily Rate, ADR) en de omzet per beschikbare kamer (Revenue Per Available Room, REVPAR). Kortom, als alle kamers gevuld zijn met tevreden gasten, tegen de juiste prijs, levert dat de gezonde omzet per kamer.

Wat maakt die unieke gast dan precies blij?
Zijn het de gastvrije receptionistes die de gast verwelkomen, de heerlijke verse koffie, het gigantisch mooie opgemaakt witte bed, of de heerlijke verse bloemen die overal staan? Of zijn de Booking.com factoren de belangrijkste gasttevredenheid pijlers: personeel, comfort, faciliteiten, gratis WIFI, prijs-kwaliteitverhouding, hygiëne, locatie? Zeker is, dat persoonlijke aandacht en het overtreffen van verwachtingen zorgt voor de ultieme gastervaring.

Valt het jullie ook zo op hoeveel ultieme belevingsfactoren beïnvloed worden door Facility Management?
Gek idee eigenlijk! Hotels kennen de term Facility Management niet. In hotels spreken we over de Rooms Division afdeling. Onder deze afdelingen vallen onder andere Reserveringen, Receptie, Housekeeping, Concierge diensten, Beveiliging etc. Vanuit HFC wordt internationaal een groot deel van deze diensten integraal gemanaged voor hotels als CitizenM en Yotel.

Kimberley Roersma, Commercial Director HFC:
“Voor het merendeel van hotels geldt dat 70% van de operationele kosten Facility Management gerelateerd zijn. HFC vertaalt deze kosten naar een Fixed Price Per Room Sold, waardoor volledige flexibiliteit, effectiviteit en inzichtelijkheid gegarandeerd zijn. Te allen tijde is tegelijkertijd de focus vanuit HFC op de (online) brand performance van hotels: het realiseren van de optimale guest journey en het waarmaken van een positieve guest satisfaction. Hoe we dat doen? Vanuit integraal management, leiderschap en innovatie zijn wij verantwoordelijk voor het managen van alle facilitaire processen. Deze integrale aanpak leidt tot hoge (online) gast ratings and reviews, resulterend in hogere bezettingen en kamerprijzen. Kortom: exact wat de kantooromgevingen van de toekomst ook nodig hebben.”

Wat  kan ‘het kantoor’ leren van het hotel en de alles bepalende hotelbezettingsgraad en gasttevredenheid?
Een jaar lang teruglopende bezettingen in kantoorpanden heeft zijn sporen nagelaten, de impact is nauwelijks te overzien. De bestemming van het kantoor verandert snel en de medewerker en de eindgebruiker zijn kritisch op de functie van het kantoor.  Daarnaast wordt het werken in het thuis-kantoor ook gewaardeerd. De wereld is zeker niet voorgoed veranderd, maar wat we wel hebben geleerd is het op waarde schatten van een goede balans tussen werk en privé. Onderzoek toont zelfs aan dat meer dan 70% de voorkeur geeft aan twee/ drie dagen naar kantoor te komen. Het resultaat? Meer flexibele werkplekken en daarmee een afname in vierkante meters.

Kortom, we moeten de kantoorbezoeker benaderen als gast – het realiseren van een ultieme beleving op de momenten dat hij / zij naar kantoor komt!
Echter, hoe gaan we om met de unieke uitdagingen die komen kijken bij het aanbieden van steeds kwalitatieve, flexibele en gastvrije werkplekken? Begin 2021 heeft HFC een integrale facility management propositie gelanceerd voor de kantorenmarkt. Juist in de huidige tijd gelooft HFC in een vertaling van haar dienstverlening in de hotelmarkt naar de kantorenmarkt. Hotel Facility Concepts (HFC) gaat gebruik maken van occupancy sensoren in haar kantooromgevingen. De occupancy oplossing stelt HFC in staat om de volledige guest journey in kaart te krijgen en continu te blijven monitoren en daarnaast wordt de werkplek bezetting real-time gemeten. Hotel Facility Managers in dienst van HFC worden via een melding geïnformeerd, wanneer bepaalde werkplekken bezet zijn of ruimtes vol raken. Hierdoor kunnen zij betere beslissingen nemen en uiteindelijk ook betere dienstverlening, met een passend businessmodel leveren. Tegelijkertijd helpen deze inzichten om sneller en beter in te spelen op veranderingen in het gebruik van ruimtes om zo de meest optimale werkplekbezetting na te streven.

Stijn von der Fuhr, Commercial Manager HFC:
“We zien in de facility management markt een gap ontstaan in de toenemende behoefte van flexibiliteit en de inrichting van een vaak traditioneel servicemodel. Daar waar een snelle transformatie plaatsvindt, ontstaan nieuwe uitdagingen en daarmee ook nieuwe kansen. HFC speelt in op deze transformatie en maakt de vertaling in serviceconcepten, waar werkplekken versneld transformeren naar ontmoetingsplaatsen, in de geest van een hotel. Van een flexibel servicemodel gebaseerd op occupancy management naar maximale wendbaarheid in commercieel vastgoed. In deze samenwerking versterken beide organisaties elkaar ieder vanuit haar eigen expertise, maar met hetzelfde vertrekpunt. Commercieel vastgoed kan op het gebied van wendbaarheid veel leren van de dynamische hotelindustrie!”

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem direct contact op met:

Stijn von der Fuhr:              Stijn.vd.fuhr@hfcintegrated.com

HFC Amsterdam, Hotel Facility Concepts, Hotel Solutions

+31 (0)6 83 87 73 75