Naar kantoor gaan verandert in gastbeveling

In de Facto rubriek geeft Stijn toekomstvisie op FM, deelt hij zijn verschillende ervaringen en geeft hij een kijkje in zijn privéleven (bron: facto.nl)

Wat is momenteel in je werk het belangrijkste aandachtspunt tijdens de coronacrisis? Verbinding. En dat op meerdere vlakken. Verbinding met alle collega’s, met opdrachtgevers en met de markt. Het ontbreken van live-contactmomenten maakt het allemaal net iets uitdagender om in contact te blijven staan met elkaar. Wat mij betreft is een perfecte kans weggelegd voor facility management om deze rol toe te eigenen. Facility management maakt bij het terugkeren naar kantoor de verbinding binnen de werkomgeving mogelijk. Iets dat we al die tijd hebben gemist.

FM maakt bij het terugkeren naar kantoor de verbinding binnen de werkomgeving mogelijk. Iets dat we al die tijd hebben gemist.

Foto: Stijn von der Fuhr, Kimberley Roersma en Vanessa Versteegh tijdens het Facto Congres 2021

Wat wordt de belangrijkste doorbraak in FM? Momenteel maakt ons vakgebied een enorme transitie door. Dat is niemand ontgaan. Werkend Nederland heeft het over hoe we straks weer terug naar kantoor gaan, wat gaat er veranderen, wordt er kantoorruimte afgestoten, zijn we klaar voor de toekomst en hoe wordt thuiswerken nog beter gefaciliteerd?

Veel corporates zijn volop bezig met het beter laten aansluiten van de werkomgeving bij de behoeftes van de medewerkers van vandaag en morgen. Mede door corona transformeren werkomgevingen versneld naar ontmoetingsplaatsen, hubs in de geest van een hotel. Een facilitair eindgebruiker wordt een gast en naar kantoor gaan verandert in een gastbeleving. Door het creëren van meerwaarde en integratie van taken ontstaat een excellente dienstverlening.

Waar zie jij kansen voor FM? Het afgelopen Facto Congres stond in het teken van hybride werken. De kansen voor ons vakgebied liggen de komende jaren in het ondersteunen en mogelijk maken van hybride vergadervormen. Al lang geleden is de ontwikkeling ingezet dat we steeds meer hybride met elkaar samenwerken. Samenwerken op basis van de activiteit en op een werkplek die daarbij past. En dit op het gebied van tools, tijd en plaats.

Veel organisaties kiezen er nu voor om medewerkers thuis te laten werken. Hiermee krijgt hybride vergaderen in relatie tot facility management een hele andere lading. Een praktisch voorbeeld: Facebook is recent gestart met de pilot ‘Horizon Workroom’ om hybride vergadervormen nog breder te ondersteunen. Dit is een VR-applicatie waarmee Facebook-medewerkers werken in een gedeelde online ruimte. Het staat misschien ver van de realiteit, maar het is wel weer een stap verder in het experiment dat hybride vergaderen heet.

Lees het volledige interview: https://www.facto.nl/18394/stijn-von-der-fuhr-naar-kantoor-gaan-verandert-in-gastbeleving-spotlight