foto: links Patrick van de Walle (Director IFM), rechts Kimberley Roersma (Commercial Director)

WAT KAN DE VASTGOED- EN KANTOREN MARKT LEREN VAN DE INTERNATIONALE HOTELINDUSTRIE?

‘Zeker bij de grotere bedrijven valt het tegen hoeveel mensen terugkeren naar kantoor’, zegt Madeline Buijs van onze strategische partner Colliers. ‘De verwachting drie dagen kantoor, twee dagen thuis wordt vaak al niet gehaald’. Een van de gevolgen van de lage bezettingsgraden is dat ruimtes en delen van het vastgoed een andere bestemming krijgen, worden verhuurd of verkocht.

Kortom, wat te doen nu lagere en fluctuerende kantoorbezettingen worden ervaren en werkgevers minder kantoorruimte nodig hebben? Grote werkgevers kijken naar hun lege kantoren en worstelen met de vraag: hoe krijg ik mijn werknemers terug? Van design en build, tot human resources, tot in de board room tot facilitaire teams, vele afdelingen buigen zich strategisch over het heden en de toekomst van dit onderwerp.

Een interessant vraagstuk, maar laten we eens kijken naar de internationale hotelindustrie, die juist tijdens de coronacrisis met lage bezettingen te maken hadden. Wat kunnen kantoren en werkgevers leren van deze hotel industrie?

WAT KUNNEN KANTOREN LEREN VAN DE HOTELINDUSTRIE?

Een hotel op de juiste locatie, schone kamers, goede faciliteiten en vriendelijk personeel, belangrijke ingrediënten die ervoor zorgen dat gasten graag terugkomen en ambassadeur van het hotelconcept zijn. Hoe blij of niet blij de gast met het hotel en de services is, wordt simpel en snel online met de wereld gedeeld. Kortom, binnen een hotel draait alles om optimale gast beleving en brand performance, tegen de juiste kosten, voor optimale waarde van de operatie en het vastgoed.

WAT IS GASTTEVREDENHEID

Een belangrijk onderdeel van gastbeleving en tevredenheid is begrijpen wie je gast is, waar ze vandaan komen, wat ze willen en hoe wensen en verwachtingen gestandaardiseerd doch op maat geleverd kunnen worden. Het realiseren en overtreffen van de ultieme gastbeleving start bij data online en on-site verzamelen, deze data vertalen naar informatie en borgen en actie gericht executeren. Wij noemen dit ook wel Customer Data Profiling.

HOTELS EN OPERATIONEEL VASTGOED

De optimale waarde van de operatie en de waarde van het hotelvastgoed is onlosmakelijk verbonden aan de Profit & Loss statement van het hotel. Hoge gasttevredenheid resulteert in hoge bezettingen en hoge kamerprijzen en dus gezonde omzet. De kostenstructuur van de hoteloperatie bestaat voor een groot deel uit payroll en facility management, waarin de constante uitdaging, elke dag weer, is, hoe kunnen de kosten met de bezettingen flexibel meebewegen?

Hotel Facility Concepts (HFC), is als managing agent wereldwijd verantwoordelijk voor inkoop en management van alle facilitaire producten en services voor onder andere Yotel en citizenM. Het is onze missie om een betere gastervaring te creëren in facilitaire diensten en daarmee een positieve impact te hebben op de merkprestaties en de waarde van onze klanten. Kimberley Roersma, commercieel directeur HFC: “Op deze manier bieden wij hotels een modulair een aller flexibelst business model voor een vaste prijs per schoongemaakte kamer waar alle services inzitten”.

PAY PER USE MODEL IN DE VASTGOED- EN KANTOREN MARKT  

"Als werkgever moet je het zo goed voor elkaar hebben dat mensen graag naar kantoor komen." Aldus Patrick van de Walle, director IFM HFC. Met haar business unit Integrated Facility Management (IFM) heeft HFC grootse plannen: de naadloze gastvrijheidsbeleving uit de hotellerie overbrengen naar de commerciële vastgoedwereld, tegen een vaste prijs per schoongemaakt bureau. Dat betekent een compleet andere benadering van de werkplekomgeving dan men tot nu toe gewend is.

De wereld is veranderd. Post-covid is er een unieke kans ontstaan om de balans tussen werken op kantoor en werken elders te optimaliseren. Mensen zullen elkaar altijd blijven opzoeken voor sociale cohesie, interactie en samenwerking. Ook het kantoor is daar een ideale plek voor. Een inspirerende omgeving waar flexibele & hoogwaardige diensten – ondersteund door slimme technologie oplossingen – en een hoge medewerkers- en huurderstevredenheid vanzelfsprekend zijn.

Benieuwd hoe wij dit doen voor strategische partners als Colliers, Hoogwegt, T-Mobile en Unibail Rodamco Westfield en wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van design en build, pay per use business model of data vertalen naar optimale gasttevredenheid en brand performance? Wij spreken graag met u af!

Stijn von der Fuhr (Commercial Manager) via stijn.vd.fuhr@hfcintegrated.com

Kimberley Roersma via kimberley.roersma@hotelfacilityconcepts.com

Patrick van de Walle via patrick.vandewalle@hfcintegrated.com